Potrzebujemy:
- 15 ziemniaków (jeśli są to malutkie ziemniaki)
- mąkę ziemniaczaną (około pół szklanki)
- 5 pomidorów obranych ze skórki
- dwa ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- ulubione zioła do przyprawienia pizzy
- sól, pieprz
- ulubione dodatki (u mnie oliwki, pomidory, rukola)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy, rozgniatamy tłuczkiem i łączymy z mąką ziemniaczaną, dodajemy przyprawy (ja dodałam zioła prowansalskie, sól, pieprz, siemię lniane), przekładamy do formy (na natłuszczony papier do pieczenia) i równo rozsmarowujemy, skrapiamy oliwą, wkładamy do piekarnika (200 stopni) na 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos - rozgniatamy pomidory, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy( u mnie chili, bazylia, oregano, sól, pieprz) i oliwę (2 łyżki). Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli chcecie możecie dodać do sosu przecieru pomidorowego lub ketchupu.
- Rozprowadzamy sos na upieczonym spodzie pizzy, posypujemy dodatkami i wkładamy ponownie do piekarnika na (220 stopni) na 12 minut. Upieczona pizza jest mięciutka w środku i bardzo chrupiąca na bokach. Najlepiej poczekać chwilkę aż ostygnie i zjeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecam spróbować samemu, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz