wtorek, 3 stycznia 2017

Przepyszna pizza ziemniaczana



Zapraszam Was dzisiaj do zapoznania się z moim najnowszym kulinarnym odkryciem - ziemniaczaną pizzą bez glutenu, która jest zadziwiająco smaczna i prosta w wykonaniu :)


Potrzebujemy:
  • 15 ziemniaków (jeśli są to malutkie ziemniaki)
  • mąkę ziemniaczaną (około pół szklanki)
  • 5 pomidorów obranych ze skórki
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • ulubione zioła do przyprawienia pizzy
  • sól, pieprz
  • ulubione dodatki (u mnie oliwki, pomidory, rukola)
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, rozgniatamy tłuczkiem i łączymy z mąką ziemniaczaną, dodajemy przyprawy (ja dodałam zioła prowansalskie, sól, pieprz, siemię lniane), przekładamy do formy (na natłuszczony papier do pieczenia)  i równo rozsmarowujemy, skrapiamy oliwą, wkładamy do piekarnika (200 stopni) na 30 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos - rozgniatamy pomidory, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy( u mnie chili, bazylia, oregano, sól, pieprz) i oliwę (2 łyżki). Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli chcecie możecie dodać do sosu przecieru pomidorowego lub ketchupu.
  3. Rozprowadzamy sos na upieczonym spodzie pizzy, posypujemy dodatkami i wkładamy ponownie do piekarnika na (220 stopni) na 12 minut. Upieczona pizza jest mięciutka w środku i bardzo chrupiąca na bokach. Najlepiej poczekać chwilkę aż ostygnie i zjeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecam spróbować samemu, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz