sobota, 8 grudnia 2018

Przepis na bezglutenowe ciasteczka






Dawno nie pojawił się tutaj wpis o tematyce kulinarnej. Uznałam, że warto nadrobić ten temat, a więc dzisiaj podzielę się z Wami prostym przepisem na bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej w "świątecznej oprawie" (stempelki do ciasteczek testowałam po raz pierwszy podczas tworzenia tego przepisu - spisują się znakomicie. Stempelki dostałam w prezencie od koleżanki, więc nie jest to sponsorowana reklama ;), możecie znaleźć je w Pepco).


Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 4 - 8 łyżek wody (dodajemy stopniowo podczas mieszania ciasta i sprawdzamy jaka będzie konsystencja)
  • 4 - 6 łyżek oleju  (u mnie kokosowy - należy go wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej, aby był płynny)
  • 1 jajko (można je zastąpić np. 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej połączonej z ciepłą wodą; można także całkowicie pominąć jajko w przepisie)
  • 2,5 - 5 łyżek cukru trzcinowego lub 2 łyżki ksylitolu / syropu z agawy
  • 2 szczypty cynamonu
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • opcjonalnie można dodać jeszcze szczyptę kardamonu i sproszkowanych goździków, wanilii
Jest to niewielka ilość składników (na około 10 ciasteczek).



Przygotowanie:

  1. Mieszamy ze sobą mąkę i cukier , a następnie dodajemy stopniowo wody i oleju (cały czas mieszając), a na sam koniec wbijamy jajko. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy ze sobą do uzyskania konsystencji, która finalnie pozwoli nam na łatwe "ulepienie" z ciasta gładkiej kuli (ja do mieszania wszystkich składników i wyrabiania ciasta używam robota, jeśli mieszamy ciasto ręcznie, z pewnością będzie trzeba długo i dokładnie je wyrabiać).
  2. Kulkę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka minut lub nawet na godzinę (w zależności ile mamy czasu. Ja umieściłam ciasto w lodówce na około 10 minut i wyszło również bardzo dobre).
  3. Po schłodzeniu ciasta w lodówce, rozwałkowujemy (lub "rozpłaszczamy" ciasto na blaszce otwartymi dłońmi - tak jest łatwiej) je partiami na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wycinamy kształty ciasteczek, odbijamy stempelki (lub możemy też udekorować ciasta w inny sposób, zgodnie z upodobaniami). 
  4. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika (130 stopni) i pieczemy przez około 30 minut (sprawdzając drewnianym patyczkiem po 20 minutach kruchość ciasteczek).
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz