
Placuszki bezglutenowe niewiele różnią się w wykonaniu od ich zwykłego odpowiednika. Wychodzą za to równie smacznie, a nawet powiedziałabym, że jeszcze lepiej. Są chrupiące, smakowicie pachną, a najlepiej smakują z sosem (u mnie sos miodowo musztardowy) i ulubionymi warzywami lub grzybami.
Składniki:
- 10 ziemniaków
 - 1 cebula
 - mąka kukurydziana - 3 łyżki
 - mąka uniwersalna bezglutenowa - 1 łyżka
 - 2 jajka
 - sól, pieprz, zioła prowansalskie
 
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulkę obieramy i trzemy na wiórki.
 - Ziemniaki i cebulkę łączymy z jajkami, mąkami i przyprawami, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączyły.
 - Formujemy placuszki, smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym (lub innym). Smacznego!
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz