poniedziałek, 20 lutego 2017

Zdrowe burgery bezglutenowe w pieczarkowej "bułce"






















Czy burgery muszą być niezdrowe i tuczące? Oczywiście, że nie! Przedstawiam Wam mój najnowszy przepis na burgery z pieczarek portobello i marchewkowych kotlecików - po prostu pycha!

Składniki na kotleciki marchewkowo - fasolowe


- 1 duża marchew
- 1 szklanka białej fasoli (ugotowanej)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowanej)
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (lub innej bezglutenowej mąki)
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- trochę startego imbiru
- 1 łyżeczka papryki
- pół łyżeczki kolendry
- sól, pieprz


Składniki na burgery


- pieczarki portobello (4 pieczarki tej samej wielkości = 2 burgery)
- ulubione dodatki do burgerów (u mnie rukola, domowy sos pomidorowy, szpinak, pomidor, ogórek)
- olej kokosowy

Przygotowanie kotlecików 


1. Gotujemy fasolę i kaszę jaglaną (z dodatkiem soli), w tym czasie trzemy marchewkę na wiórki, siekamy cebulę, czosnek i imbir, prażymy słonecznik.

2. Fasolę miksujemy razem z olejem, cebulką, czosnkiem, imbirem.

3. Zmiksowaną fasolę przekładamy do startej marchewki, dodajemy mąkę, kaszę jaglaną, słonecznik, przyprawy i dokładnie mieszamy.

4. Formujemy kotleciki i pieczemy je około 30 - 40 minut w 220 stopniach (po 15 minutach obracamy na 2 stronę), można na koniec włączyć termoobieg, aby były jeszcze bardziej chrupiące.
Kotleciki możemy wykorzystać nie tylko do burgerów, ale też zjeść je po prostu z ulubionym sosem.

Przygotowanie burgerów


1. Pieczarki smarujemy dokładnie olejem kokosowym.

2. Smażymy pieczarki (pod przykryciem) na rozgrzanej patelni około 5 - 7 minut z każdej strony.

3. Na wewnętrznej stronie "kapelusza" układamy zrobione wcześniej kotleciki, ulubione dodatki, polewamy sosem i gotowe. Najlepiej zjadać od razu, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz