Placuszki bezglutenowe niewiele różnią się w wykonaniu od ich zwykłego odpowiednika. Wychodzą za to równie smacznie, a nawet powiedziałabym, że jeszcze lepiej. Są chrupiące, smakowicie pachną, a najlepiej smakują z sosem (u mnie sos miodowo musztardowy) i ulubionymi warzywami lub grzybami.
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 1 cebula
- mąka kukurydziana - 3 łyżki
- mąka uniwersalna bezglutenowa - 1 łyżka
- 2 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulkę obieramy i trzemy na wiórki.
- Ziemniaki i cebulkę łączymy z jajkami, mąkami i przyprawami, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączyły.
- Formujemy placuszki, smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym (lub innym). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz