W mojej kuchennej szafce zobaczyłam ostatnio kilka dużych opakowań jaglanki i amarantusa, dodatkowo w lodówce znalazło się kilka opakowań mrożonych owoców, więc postanowiłam wiosennie poeksperymentować. I tak właśnie powstał szybki i prosty przepis na lekkie, owocowe muffinki - idealne na majówkową przekąskę.
Składniki:
- 3,5 szklanki jaglanki
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- szklanka mleka sojowego
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drożdży
- łyżeczka cynamonu
- ulubione owoce do dekoracji, czekolada domowej roboty ( olej kokosowy + kakao naturalne + ksylitol / miód - wszystko mieszamy, mrozimy przez 30 minut)
Przygotowanie:
- Banany rozgniatamy w dużej misce, dodajemy jajko, jaglankę i amarantus, mleko (opcjonalnie możemy też dodać trochę jogurtu naturalnego), cynamon, ksylitol, drożdże.
- Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremek i dekorujemy owocami.
- Babeczki pieczemy w 180 stopniach, przez około 45 minut/godzinę (może być krócej, ja co 20 minut sprawdzałam wnętrze muffinek patyczkiem). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz