Ciasto bez glutenu, bez laktozy, bez cukru i bez pieczenia. Brzmi jak typowy żart? Nic bardziej mylnego. Teraz opowiem Wam o tym, jak prosto i szybko wyczarować takie ciasto, któremu nikt nie oprze!
Potrzebujemy :
- migdały ( zamoczone na noc w wodzie) - u mnie było to około 5/6 szklanek na formę o średnicy 22 cm. Najlepiej stopniowo blendować migdały i dokładać na formę, wtedy zobaczymy ile jeszcze potrzebujemy)
- rodzynki lub daktyle (zamoczone na noc w wodzie) - 3 takie standardowe opakowania, w jakich możemy kupić rodzynki w każdym sklepie, chyba że chcemy więcej masy, wtedy można kupić więcej
- 2 banany
- mleko sojowe
- karob lub kakao naturalne/ naturalna czekolada
Wykonanie:
2.Następnie blendujemy rodzynki i całą masę równo rozmieszczamy na dobrze ugniecionych migdałach.
3.Z bananów i mleka sojowego robimy gęsty koktajl (kroimy banany, zalewamy w mikserze mlekiem do połowy), dodajemy karobu (tyle ile lubimy, ja dodaję około 2 łyżki) i miksujemy.
4.Gotowy koktajl wylewamy na wierzch masy rodzynkowej i wkładamy ciasto do zamrażarki na 2 godziny.
5.Przed zjedzeniem najlepiej wyciągnąć ciasto z zamrażarki (pół godziny wcześniej) i dowolnie udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz