poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Bezglutenowe ciasto migdałowo - bananowe





















Ciasto bez glutenu, bez laktozy, bez cukru i bez pieczenia. Brzmi jak typowy żart? Nic bardziej mylnego. Teraz opowiem Wam o tym, jak prosto i szybko wyczarować takie ciasto, któremu nikt nie oprze!


Potrzebujemy :


  • migdały ( zamoczone na noc w wodzie) - u mnie było to około 5/6 szklanek na formę o średnicy 22 cm. Najlepiej stopniowo blendować migdały i dokładać na formę, wtedy zobaczymy ile jeszcze potrzebujemy)

  • rodzynki lub daktyle (zamoczone na noc w wodzie) - 3 takie standardowe opakowania, w jakich możemy kupić rodzynki w każdym sklepie, chyba że chcemy więcej masy, wtedy można kupić więcej

  • 2 banany 

  • mleko sojowe

  • karob lub kakao naturalne/ naturalna czekolada


Wykonanie:


1. Migdały blendujemy i układamy (ugniatając) na dnie formy.




2.Następnie blendujemy rodzynki i całą masę równo rozmieszczamy na dobrze ugniecionych migdałach.



3.Z bananów i mleka sojowego robimy gęsty koktajl (kroimy banany, zalewamy w mikserze mlekiem do połowy), dodajemy karobu (tyle ile lubimy, ja dodaję około 2 łyżki) i miksujemy.

4.Gotowy koktajl wylewamy na wierzch masy rodzynkowej i wkładamy ciasto do zamrażarki na 2 godziny.


5.Przed zjedzeniem najlepiej wyciągnąć ciasto z zamrażarki (pół godziny wcześniej) i dowolnie udekorować świeżymi owocami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz