Dawno nie było tutaj wpisu z przepisem, a że akurat udało mi się zrobić prosty i smaczny obiad (u mnie oczywiście bezglutenowy i bezmięsny), to postanowiłam się podzielić 😊.
Łapcie więc przepis na pyszny...
Makaron penne z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Składniki (obiad dla 2/3 osób):
- Makaron penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany lub z groszku) około 250/300 g.
- Pomidorki koktajlowe (15-20 sztuk).
- Pesto czerwone - do jego wykonania potrzebujemy pół szklanki pomidorów suszonych (oczywiście miękkich, z zalewy), łyżkę oliwy, garść orzechów nerkowca, ząbek czosnku, łyżeczkę płatków drożdżowych, odrobinę tofu, pół łyżeczki papryki zwykłej albo wędzonej i parę listków bazylii lub jej szczyptę w wersji suszonej (można też zakupić gotowe, wegańskie pesto, np. takie).*
- Przyprawy - ja użyłam greckiej mieszanki przypraw do ziemniaków, w skład której wchodzi oregano, tymianek, pieprz, chili i sól. Do tego dodałam też pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
- Trzy lub cztery łyżki łuskanych nasion słonecznika.
- Płatki drożdżowe (do posypania dania, w zamian za ser), 2 lub 3 łyżki.
Przygotowanie:
*To danie można też stworzyć w innej wersji smakowej zmieniając kilka składników w pesto - tofu podmieniamy na wędzone, wybieramy paprykę wędzoną (a nie słodką) i dodajemy listek glonów nori. Wtedy nasze danie będzie smakowało jak makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem 😉.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz